Gör den vita toppen rättvisa i bilderna

När du ska fotografera en eller flera personer finns det mycket som kan påverka hur slutresultatet blir. Saker som poser och gester, miner, bakgrunder och smink kan lyfta eller sänka bildens kvalitet, och som fotograf är det viktigt att du uppmärksammar alla detaljer.

Även klädena spelar stor roll och beroende på vilka plagg dina modeller har på sig kan du få dramatiskt olika effekter. Om du ska fota “officiella” porträtt, det vill säga bilder som ska representera ett företag eller en organisation, är det dessutom viktigt att kläderna sänder rätt budskap. Att skaffa en egen garderob med kläder åt dina modeller är alltid en bra idé och här får du några tips på hur du ska tänka för att uppnå bästa variation och resultat. Om du exempelvis vill skaffa en vit topp kan du välja bland allt från enkla och lite strikta till roliga och romantiska plagg och med rätt bakgrund och pose få precis de bilder du vill ha.

Så kan du använda en vit topp i bilderna

Det första du alltid bör tänka på som fotograf är ljussättningen och exponeringstiden. Med en vit topp får du genast en viss obalans i bilden, särskilt om bakgrunden är mörk, eftersom den vita färgen ger mycket mer ljus än allt annat omkring den. Den här obalansen kan du vända till din fördel på flera sätt, och få unika foton som är vackra och intressanta. Gör gärna följande experiment: Låt din modell sätta på sig en enkel, vit topp som ett linne eller en en ren, vit t-shirt och ställ honom eller henne framför en vit bakgrund. Om du tar ett foto utan några särskilda inställningar kommer den vita toppen och bakgrunden flyta ihop till ett, och modellens ansikte och armar kommer se ut som att de är mörkare än vad de i själva verket är och att de nästan svävar i luften. Du kan göra samma experiment med en svart topp mot en svart bakgrund, men här blir ansiktet och armarna ljusare i stället. Genom att göra ljusmätningen på modellens ansikte får du rätt exponering och mer naturliga bilder, och du kan välja en annan bakgrund för mindre dramatisk effekt. Vill du däremot ge en lite överdriven effekt, exempelvis vid skira, romantiska bilder där modellen ser ut som att vistas i ett himmelskt ljus kan du överexponera bilden något.

Hämta inspiration och fokusera på det viktiga

Om du tittar på berömda porträtt eller på foton som publiceras som årets bilder i olika tidskrifter kommer du genast märka hur viktigt ljuset är i alla bilder. Det är också viktigt att fokusera rätt samt att inte vara rädd för att variera perspektiven. Låt din modell göra miner och titta åt olika håll men gå även själv runt för att fota från lite oväntade och annorlunda vinklar. Har din modell på sig en vit topp med vackra detaljer, exempelvis volanger och spets, en ovanlig halsringning eller en snygg snörning, kan det vara fördelaktigt att fokusera på dem medan resten av bilden kan vara lite suddig, eller att ta fotot bakifrån eller i profil.