Att fotografera porträtt

Ibland behöver man ta porträttfoton av personer. Det kan till exempel handla om att man ska ta bilder till pass eller körkort. Man kan också behöva fotograferas för att bilder ska publiceras på en hemsida eller för att porträtten ska finnas med på visitkorten. Men hur ska man gå tillväga som fotograf för att bilderna ska bli bra?

Perspektivtänk

När man ska fotografera porträtt måste man tänka på att använda rätt perspektiv. Om man ska fotografera en kortare person kan det vara nödvändigt att sänka kameran och när det gäller längre personer blir bilden ofta bäst om de sätter sig ner eller om man har en liten pall att kliva upp på.

Rätt objektiv

Vissa objektiv passar bättre för porträtt än andra. Det är till exempel inte speciellt klokt att använda ett så kallat fisheyeobjektiv till porträtt. Då riskerar man att personen får en stor näsa medan panna och haka i stort sett försvinner helt.

Undvik skarpa skuggor

En reflexskärm kan vara bra att ha för att undvika skarpa skuggor i personens ansikte. Skuggorna kan göra att ansiktsdragen ser konstiga ut, och en sminkning kan helt försvinna bland dem.