Fotografering – mer än bara bilder

Att ta bilder är naturligtvis väldigt roligt och dessutom kommer du att kunna bevara minnen av varje del av ditt liv. Många tror dock att fotografering är väldigt enkelt. Visst är det i sig enkelt att trycka på en knapp och ta ett fotografi, men det är betydligt knepigare att få till den där bilden som ser så professionell ut. Här nedan har vi samlat några riktigt bra tips som du kan använda dig av för att lyckas vid varje klick!

[IMAGE=fcsTqld2x2Pa.jpg]

Det spelar ingen roll om du är en amatörfotograf som mer än gärna fotograferar barnen på semestern eller om du är egen och använder dig av https://www.frilansfinans.se/ för att fakturera utan företag? Alla människor kan ha nytta av att lära sig ett och annat för proffsigare bilder.

[IMAGE=bFIuU1eQEY61.jpg]

1. Enkel bakgrund är det bästa

[IMAGE=czXu7fbUQdCx.jpg]

Att leta efter den perfekta bakgrunden kan vara svårt och dessutom kan en extravagant bakgrund lätt ta fokus från huvudmotivet på bilden. Välj därför att satsa på en enklare bakgrund och titta även på vad som kommer hamna på bilden. Det är inte kul om en del av en lampa sticker ut ur någons huvud eller att busken skymmer halva benet på pappa.

2. Stå nära eller långt ifrån

Det finns faktiskt några riktigt bra riktlinjer som du kan använda dig av för att veta hur nära du bör fotografera en person eller ett motiv. Man kan tänka som så att om motivet som ska vara i fokus är mindre än en personbil så bör du backa ett, två steg. Vill du ha en närbild så använder du istället zoomen på din kamera för att dra bilden närmare dig. På så sätt kan du fylla hela bilden med ett och samma motiv. Om du står för nära finns det risk för att skärpan på bilden blir suddig.

3. Blixten fungerar även bra i dagsljus

Visste du att blixten du har på din kamera inte bara är till för att användas i mörker? Sanningen är att den lämpar sig riktigt bra även vid starkt solljus. Det blixten gör är då att minimera fula skuggor som man annars kan få i ansiktet. Beroende på vilken typ av kamera det är som du använder dig av kan du välja mellan hel blixt eller kompenserande blixt. Den kompenserande blixten är bäst om du står cirka 1,5 meter från objektet som ska fotograferas.

4. Spontana bilder kan bli dina bästa

Du behöver inte alltid säga åt den du ska fotografera att posera. Att posa kan bli spänt och få personen att se väldigt stel ut. Ibland är det bättre att du skippar posen helt och istället satar på att fånga de där speciella ögonblicken i vardagen. Det kan t.ex. vara en bild på din partner som har somnat på stranden på semestern i Thailand eller varför inte din 5-årige son som försöker fånga snöflingor på tungan.