Fotografera på tävling

Många hästfotografer anlitas framför allt på tävlingar. Men det är inte bara när man är anlitad man kan fotografera på tävling. Det kan också vara bra att bygga upp sin portfolio för att kanske kunna skicka in bilderna och arbeta officiellt för en tidning eller något företag. När man ska fotografera på en tävling måste man dock tänka på att bilderna måste bli bra, speciellt om man är anlitad för att fotografera ett speciellt ekipage. Men hur kan man få bäst bilder?

Fotografera dressyr

Dressyr är en spännande sport att fotografera. Det handlar ofta om att man ska fånga hästen i precis rätt steg. Inom grenen dressyr går hästen i flera olika gångarter och ekipaget gör flera olika rörelser tillsammans. Det gäller att ekipaget ska vara så väl samspelta som möjligt. Ryttaren ska inte behöva använda spö och annat för att få hästen att lyssna utan det ska ske med så små hjälper som möjligt. Som fotograf kan det till exempel vara roligt att fånga en häst som sträcker ut i ökad trav, eller varför inte en häst med alla fyra ben i luften?

Fotografera terrängritt

Terrängritt kallas ofta för ridsportens formel 1 och det är kanske inte så konstigt. Den här grenen handlar om att ekipaget ska ta sig runt en bana i omväxlande terräng. På banan finns sedan hinder och samtliga dessa är av så kallad fast typ. Det betyder att man inte kan riva hindren. Det går inte att slå ner bommar och det finns dessutom rejäla diken med mera att ramla i. Det ska dessutom gå relativt fort. Om man rider för långsamt får man straffpoäng. Som fotograf är det här ofta en mycket rolig sport att fotografera. Det finns både vattenhinder och dessutom ser hindren riktigt stora och maffiga ut jämfört med ekipagen. Som fotograf bör man hålla sig i ytorna som anpassats för publik. Utan speciellt tillstånd bör man absolut inte gå in på banan eftersom det kan sluta riktigt illa. En häst kan till exempel ramla, eller så kan den komma loss och springa ner människor på banan.

Om något händer

Ibland kan ett ekipage gå omkull, eller så kan en ryttare ramla av hästen. Ibland lyckas man fånga det här på bild. Det kan vara klokt att man som fotograf inte lämnar ut de här bilderna innan man vet hur det går för ekipaget. Om någon har avlidit kan bilderna eventuellt behövas för att tävlingsledningen ska kunna bedöma hur olyckan har gått till. Det är dock inte rekommenderat att sprida bilderna eller att sälja dem eftersom det kan räknas som att försätta ryttaren eller hästägaren i en kränkande situation. Det är ofta bättre att ta bort bilderna så snart som möjligt.