Fotografera bröllop

Ett av de kanske allra svåraste uppdragen för en fotograf är att fotografera bröllop. Det beror helt enkelt på att bröllop ofta är en sak man bara är med om en gång i livet och det gäller för fotografen att föreviga det på ett bra sätt. Det går inte att göra om ifall bilderna skulle bli dåliga. Många fotografer känner sig riktigt nervösa inför att fotografera sitt första bröllop och det är inte sällan man har en extra fotograf med sig de första gångerna. Den här fotografen är ofta betydligt mer erfaren. Om man vill lära sig att fotografera bröllop kan man nämligen inte göra det genom att läsa. Man måste få praktisk erfarenhet och lära sig att hantera kameran, ljuset och stämningen.

Var kan fotografen placera sig?

Var man som fotograf kan stå under bröllopet varierar. Det kan vara klokt att rådgöra med brudparet och andra inblandade om var det är lämpligt att stå. Ibland går det bra att stå framme vid brudparet, men andra gånger kan det vara bättre att man håller sig längre bak i kyrkan eller lokalen. Det handlar i mångt och mycket om att kommunicera med de andra på bröllopet.

Rätt förberedelser

När man ska fotografera ett bröllop gäller det att man är förberedd. Det kan till exempel vara bra att ha med sig både en och två extra kameror om den första slutar fungera. Om man har flera kameror redo slipper man dessutom tänka på att behöva byta objektiv mitt i alltihop. Förutom extra kameror bör man också ha med extra minneskort och det är en fördel om man kan säkerhetskopiera bilderna allt eftersom bröllopet fortgår. Då behöver man inte oroa sig för att bilderna plötsligt ska vara försvunna.

Det är också klokt att besöka alla platser där bröllopet ska fotograferas innan. På så sätt kan man enklare ställa in kameran med rätt ljusinställningar, man vet när blixt behövs och så vidare. Den kloke fotografen gör också rätt i att hålla lite koll på vädret. Kanske behöver man ha med sig ett paraply eller vattentäta hus till kamerorna för att kunna ta bilder även om det regnar. Om man har planerat att ta bilder utomhus kan det också vara klokt att prata med brudparet så att man har några alternativ inomhus också.

Vad ska man ta bilder på?

Som fotograf på ett bröllop finns det en hel del olika saker att fotografera. Det allra bästa är att prata med brudparet om de har några speciella saker som de vill ha på bild. Många vill ha bilder på gästerna, ibland ska det vara porträtt. Andra gånger ska fokuset ligga på detaljer. Ringarna, tårtan och kanske på utgångar från kyrkan eller annan lokal. Motivvalet är mycket individuellt.

Be First to Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *