Fotografera husdjur

Om man är intresserad av djur och fotografering tenderar man ofta att slå ihop intressena och resultatet brukar bli riktigt bra. Just husdjursfotografer blir mer och mer eftertraktade. Många vill nämligen ha perfekta bilder av sina djur. Dessutom vill utställare, människor som tävlar i agility med mera ofta kunna visa upp bilder från tävlingarna. Då är det bra att ha ett hum om hur man ska få de bästa bilderna.

Rätt placering

När man ska fotografera ett djur gäller det att placera sig rätt. Vid en tävling kan det vara lite svårt men som anlitad fotograf har man ofta en del friheter att placera sig var man vill så länge man inte står i vägen. Det gäller också att man ser till att få rätt perspektiv. Många gånger kan man se bilder tagna av en stående fotograf men risken finns att djuret får helt fel proportioner. Huvudet kan bli för stort, svansen för lång och så vidare. En fotograf gör ofta klokt i att sätta sig på knä eller lägga sig ner så att kameran hamnar i djurets ögonhöjd. Ibland kan det såklart vara roligt med en bild där djuret inte riktigt är i rätt proportioner men om man vill ha en bild för försäljning eller liknande vill man troligen att bilden ska likna djuret i fråga.

Göra djuret uppmärksamt

När man ska fotografera ett djur kan det vara bra att ha lite godis eller kanske en leksak som djuret kan lockas att titta på. Om det gäller rastlösa djur eller valpar kan saken också få dem att sitta stilla under ett par sekunder så att man kan ta en bra och skarp bild. Kanske kan man inte få djuret att titta in i kameran, men det behöver inte betyda att bilden blir dålig.

De bästa bilderna är inte alltid de planerade

Man måste som husdjursfotograf ha ett gott tålamod. Ibland tar det tid att positionera djuret, och ibland kan det vilja springa iväg och inte alls vilja samarbeta. Att ha kameran igång och då och då knäppa en bild är inte fel. Det kan nämligen vara så att man lyckas fånga ett helt oplanerat ögonblick och det kan sedan visa sig vara den allra bästa bilden. Ofta är det nämligen då man kan fånga djurets rätta personlighet.

Be First to Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *