Rama in rätt

Alla former av bildkonst innebär att du som skapare vill uttrycka det du känner, det du tycker är vackert eller sådant som intresserar dig. En fotograf tar inte bara kort på objekt, så enkelt är det inte, utan lägger hela sin energi och sitt sinne i det som fotograferas.

När bilderna väl är tagna och framkallade är det dags att presentera dem, och det kan ske på många olika sätt, exempelvis på en hemsida och i sociala medier, i en fotobok eller som dekoration i hemmet eller på jobbet. Här kan du läsa om olika sätt att rama in dina bilder på för bästa möjliga effekt och även få tips på hur du kan experimentera med fotograferandet och inramandet i symbios.

Vilken ram passar bäst?

En ram kan göra stor skillnad för hur bilden framstår och du kan själv göra ett experiment för att se hur det fungerar. Ta en bild, vilken som helst, och lägg den på ett vitt A4-ark. Lägg sedan bilden på en mönstrad filt, och sist på en yta som har en stark färg. Du kommer snabbt se att bilden framstår på helt annorlunda sätt i de tre olika kontexterna, och precis så fungerar det med inramningen.

Välj därför en ram som framhäver och inte distraherar, och låt exempelvis en bild med många detaljer få en enklare ram medan ett enkelt, svartvitt porträtt kan få en vacker effekt med en snidad ram i metall. Du kan hitta fina ramar hos https://www.frameit.se/ där det finns ett stort utbud av modeller och storlekar, och om du inte har egna bilder kan du istället skaffa färdiga motiv. Att omge sig med bilder är glädjande och stimulerande, och ramen blir pricken över i:et.

Roliga och galna ramar

Tycker du att det är roligare med massor av färger och mönster? Att inreda ett lekfullt hem med inramade fotons hjälp kan egga fantasin för stora och små. Låt exempel beskära mycket specifika detaljer i dina bilder, förstora dem och rama in dem med granna ramar i överdådig stil. Det finns fotografer som gör ramen till en del av sitt konstnärliga uttryck så att bild och inramning ger ett kul uttryck tillsammans.

Ramar för barnen

Vem har sagt att du måste vara vuxen för att ta bra bilder? Du kan låta barnen fota, till och med om de blott är i treårsåldern, och med det få en mängd fantasifulla bilder med ett helt annorlunda perspektiv än det vuxna ögat. Låt dem fotografera hemmet, varandra, dig och era husdjur och låt dem sedan själva välja vilka bilder de gillar bäst. Välj sedan ramar som är lite extra färgglada med spännande former eller med dekorationer runtomkring dem och gör dem till en del av inredningen i barnens rum. Det kommer att uppskattas rejält av knoddarna, inte minst för att de är de stolta skaparna av fotografierna, vilket säkert inspirerar dem att fota mer.