Andra småsaker

Om man har fotograferat ett tag kan man ganska snabbt inse att kameraväskan fylls upp med allehanda ting som kan vara bra att ha. Det kan handla om allt från toalettpapper, till bomullstops. Men vad måste man ha med sig?

Stativ

Stativ är ett omdiskuterat ämne. Vissa gillar det, andra inte. Om man ska fotografera i mörka omgivningar eller om man vill ta bilder med lång slutartid kan det dock vara bra att ha ett stativ. Om man ska fotografera på ett museum är det dock bra att komma ihåg att trebenta stativ ofta inte tillåts, utan då är det enbenta sådana som gäller. Vissa fotografer väljer istället att träna sig i att hålla en arm stadig och luta kameran mot den. Andra tar till en vägg som stöd.

Rengöringsmaterial

Det är alltid bra att ha lite material för att rengöra kameran i sin kameraväska. Ett par tops, en trasa, en liten borste och gärna rengöring för linsen hör hemma där. Även om en olycka är framme kan man få kameran relativt ren och det kan rädda hela arbetspasset.

Mat

Om man ska vara ute och fotografera länge kan det vara klokt att ha med en liten matbit och kanske någon dryck i väskan. Ibland hinner man inte gå och köpa något. En energibar eller liknande mättar en stund och håller länge. Den är dessutom lätt att äta, i nödfall med en hand under tiden man kör eller liknande.

Penna och papper

Penna och papper bör en fotograf aldrig arbeta utan. Det finns alltid något att skriva ner. Kanske en kunds telefonnummer, en hästs nummer eller så behöver man pricka av vilka man har fotograferat. Det kan också vara bra att märka upp minneskort med mera så att man inte råkar skriva över några helt oersättliga bilder från andra jobb.