Fota interiörer

Att fota vackra interiörbilder är en konst. För att få bra resultat krävs inte bara bra kompositioner, du måste också förbereda utrymmet och tänka lite på vad du vill visa upp. Här kommer några tips på hur du fotograferar interiörer på bästa sätt.

Förberedelser

Börja med att fundera på vad som är viktigt i rummet du ska fotografera. Vad vill inredaren visa upp? Vilka är de mest intressanta inslagen? Om väggarna är helvita faller fokus naturligt på möblemanget och andra inredningsdetaljer. Är väggarna däremot dekorerade med färgstarka tapeter med intrikata mönster är de en viktig del av inredningen och bör visas upp så väl som möjligt. Det kan innebära att välja kompositioner där tapeten framträder tydligt och där den ljussätts väl.

Det utrymme du ska fotografera bör också städas. Plocka gärna bort småprylar som inte tillför något – det ser lätt plottrigt ut på bild. Ögat landar oftast på en eller två punkter när det betraktar en bild, så ta gärna bort sådant som distraherar från rummets huvudpunkter.

Fotografera

Till skillnad från vad många tror ger faktiskt mulna dagar bäst ljus för inomhusfotografering. Det ger ett mjukare, jämnare ljus med mjuka skuggor, vilket gör sig bra på bild. Använd dig av naturligt ljus, undvik att tända lampor eftersom de kan ge en gul ton som inte ser så trevlig ut. Att använda blixtar för att lysa upp är en god idé om du vet hur du använder dem, annars är det bättre att förlita dig på det naturliga ljuset och göra justeringar av exponeringen i efterbehandlingen av bilderna.

Använd dig av rummets linjer och fotografera rakt. Om kameran lutar blir linjerna förvrängda, vilket ser amatörmässigt ut. Ett stativ underlättar fotograferingen mycket och låter dig också undvika skakningsoskärpa om du behöver använda låna slutartider. För fotograferingen behöver du ett objektiv med vidvinkel, särskilt i trånga utrymmen.