3 fotomissar på Instagram

För att optimera foton för ett Instagramkonto bör vissa vanliga fel och misstag undvikas. Detta inkluderar bland annat bildvinkel och utskärning. Ett högklassigt foto fångar mottagarens blick och tillskriver det positiva attribut.

Fotomissar att undvika

Här följer en enkel lista på tumregler att följa för att säkerställa foton på Instagram håller hög kvalitet.

1. Vinkel: Undvik foton tagna nerifrån och upp därför ansiktet kan hamna i skuggan och ge ett överdimensionerat intryck. Om syftet är att fotografera ett landskap eller objekt är den bästa vinkeln att hålla telefonen parallellt i höjd med axlarna. Det här är lämpligt för fotografier som ska vara i såväl ramar som Instagram. Detta eftersom det resulterar i professionella motiv med korrekta proportioner som de verkligen är.

2. Belysning och ljus: En av de aspekter som påverkar fotokvaliteten mest är omgivande ljus. Det viktigaste förslaget för att få bra ljus är att dra nytta av dagsljus, helst mellan åtta och tio på morgonen. Denna tid på dygnet ger bra ljus på foton utan för mycket skuggor. Alternativt fungerar även mellan tre och fem på eftermiddagen. Försök att undvika dåligt upplysta platser eftersom dessa ger ett grumligt fotoresultat utan djup. Vid inomhusfotografering är rådet att fotografera nära en ljuskälla, förslagsvis från fönster eller lampor.

3. Beskärning: Ha med alla element som önskas visas och undvik att beskära nödvändiga delar av motivet som gör det oidentifierbart. Om motivet till exempel är en cykel, klipp i så fall inte bort halva hjulet. Ett ytterligare råd inom beskärning är att undvika skära personen i lederna (armbågar, händer, knän) eftersom personen kommer se “avklippt” ut. Skär istället mellan två leder för ge ett fullständigt och naturligt intryck.