Viktigt att ha koll på

När man ska fotografera hästar finns det en hel del att ha koll på. Många som inte har fotograferat så mycket förut kan tycka att deras bilder blir bra, men det gäller att ha koll för att bli riktigt duktig. Här får du ett par tips som är bra att känna till om du vill kunna fotografera ridsport riktigt bra.

Perspektiv

När du ska fotografera en häst gäller det att perspektiven inte blir fel. Om man tar kort på en häst rakt framifrån blir huvudet ofta stort, halsen kort och kroppen liten. När man tar kortet rakt bakifrån kommer hästen att få en stor rumpa men bara ett litet huvud. Tar man bilden underifrån ser hästen ofta tjock ut och samma sak gäller om man tar bilden ovanifrån. Det allra bästa är att ha kameran i hästens nivå, ungefär i dess ögonhöjd. Om man ska fotografera en häst som betar kan man med andra ord behöva krypa, och samma sak gäller för en ponny.

Störande saker

När man fotograferar hästar måste man också tänka på att störande saker i dess omgivning ska tas bort. Man kan också få välja ett annat ställe att fotografera på. Det är till exempel inte så bra att börja slita upp elstolpar eller annat bara för att man vill ta en bild. Det kan vara snyggt att ta bilder i hagen men se då upp så att hästen inte ser ut att ha en halv stängselstolpe i magen. Då är det kanske bättre att välja en enfärgad vägg att fotografera mot. Om en häst ska säljas gäller det också att man ser till att väggen inte kastar konstigt ljus över hästen. En vit häst kan till exempel se rosa ut om den ställs mot röda väggar. Det kan göra en köpare förvånad.

Ha gott om tid

En häst är ett stort djur och det är inte helt lätt att få den att göra som man vill. Det kan ske olyckor om man stressar eller pressar hästen. Som fotograf bör man därför se till att ha relativt gott om tid på sig när man ska fotografera hästen. Ofta räcker det inte med bara någon halvtimme, speciellt inte om hästen ska göras i ordning med mera innan bilderna tas.