Fotografi, kameror och teknik

Fotografi är en typ av konst som har använts i flera årtionden. I grund och botten har konsten sitt ursprung i de allra första kamerorna, vilka i sin tur användes för familjeporträtt. Numera har nästan alla en kamera med sig hela tiden i telefonen. Men en del väljer också att köpa separata kameror från företag som Canon och Fuji. Denna artikel kommer därför kolla närmre på fotografering och kameror, samt hur tekniken används i dagens samhälle.

Mobiltelefonen och kameran

Mobiltelefoner har faktiskt haft kameror inbyggda sedan flera år tillbaka. Men det är bara under de senaste åren som kvalitén på kamerorna har blivit betydligt bättre. Detta på grund av att företag som Apple och Huawei har storsatsat på att kameran ska vara så bra som möjligt. Dessa satsningar gjordes med vetskapen att människor använder kameran nästan varje dag, både för att ta bilder på sig själva, sin omgivning och andra människor. Kameran är också nödvändig gör att kunna läsa av QR-koder, vilket är viktigt för en mängd olika syften. Genom att köpa Airpods till sin telefon från Apple kan mobiltelefonen anses vara komplett, då man både får förstklassigt ljud och en otroligt bra kamera för att ta fotografier.

Jobba som fotograf

Förr i tiden var det betydligt mer ovanligt att jobba som fotograf. Generellt sett var det endast ett yrke som utövades av journalister som jobbade åt olika typer av tidningar. En del journalister jobbade också som krigsfotografer i länder som Irak och Afghanistan, varefter bilderna kunde säljas till olika tidningar. Detta är jobb som fortfarande finns kvar, men genom att nästan alla har en kamera har det gjort att fotojournalistens jobb har blivit betydligt svårare. Ett bra exempel är kriget i Vietnam, ifrån vilket det amerikanska folket endast fick se kriget utifrån de amerikanska journalisternas synvinkel. Hade kriget skett nu hade flera tusen filmer funnits på nätet på grund av att privatpersoner använder sina mobiltelefoner.

Nya jobb inom fotografering

När det kommer till fotografering har det börjat dyka upp en mängd nya jobb på arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om matfotografer som endast fokuserar på att fotografera olika typer av maträtter. En del av dessa fotar bara på fina restauranger, medan andra väljer att fota vanlig gatumat, som en god falafel exempelvis. Vanligtvis brukar dessa jobb innehas av bloggare som driver olika typer av bloggar inom exempelvis mat, äventyr och resor.