Ett fotografi är ett slags betraktelse och har ingenting att göra med det du ser, men allt att göra med hur du ser det, för att korta ner och förenkla ett citat av Elliott Erwitt. För den som sysslar med fotografering är ljuset själva fundamentet. Ett fundament som består av karaktär, riktning och färg.
[IMAGE=eToJ7idE20d1.jpg]
Karaktär
[IMAGE=ezwcySbOdmQA.jpg]
Ett hårt ljus är riktat medan ett mjukt ljus är diffust. Det är lätt att se vilken karaktär ett ljus har genom att betrakta skuggorna. Om skuggorna är tydliga, med skarpa linjer, säger man att ljuset är hårt. Om det tvärtom har skuggor med otydliga kanter eller knappt någon skugga alls, säger man att ljuset är mjukt. En klar himmel med en sol som står högt, ger ett väldigt hårt ljus. En molnig dag kan det däremot vara en utmaning att hitta en skugga. I ett sådant ljus suddas kontrasten mellan ljust och mörkt, men ljuset ger också möjlighet att upptäcka detaljer i skuggan. Man säger att ljuset är diffust. När man fotograferar porträtt är ett mjukt och naturligt ljus att föredra. Bäst blir det en mulen dag. Tar man däremot foto i solljus framträder till exempel rynkor mer eftersom de understryks av mörka skuggor.
Riktning
Ljus kan komma var som helst ifrån, men låt oss koncentrera oss på bakifrån, framifrån och från sidan. Varifrån ljuset kommer har stor betydelse för hur vi uppfattar ett fotografi. Är man utomhus kan man naturligtvis inte göra så mycket åt var ljuset kommer ifrån, men man kan förflytta sig i förhållande till sitt motiv. Inomhus är det en annan sak. Ljus som kommer framifrån är ljuset över din axel när du fotograferar utomhus. Det lyser rakt på ditt motiv och rent tekniskt är det omöjligt att misslyckas med ett sådant fotografi. Det enda problemet med ett motiv som är jämnt belyst är att det tenderar att bli platt, eftersom skuggor behövs för att ögat ska kunna se tredimensionellt.
Fotograferar man mycket i solen med sin mobil kan https://billigamobilskydd.se/iphone-11-6.5/ skydda en aning från värmen. När ljuskällan finns bakom motivet skapas drömlika, sagoskimrande stämningar. Solen skiner igenom tunna klädesplagg och får dem att bli transparenta. Ådringar i ett löv framträder tydligt och ett spindelnät kan få ett skimmer av guld. När man fotograferar mot ljuset finns dock en risk att de ljusa partierna blir bländande vita och de mörkare svartnar. Ljus från sidan framhäver ett föremåls form. I detta ljus kan man belysa en övergång från ljus till skuggor och göra fotot tredimensionellt. Det är bra när man vill fotografera exempelvis landskap, men mindre bra till porträtt.
Färg
Ljus har olika färg och mäts i Kelvin, alltså färgtemperatur. Olika färgtemperatur har olika inverkan på ditt alster, Dock finns ingen rätt eller fel färgtemperatur att fotografera ett motiv i. Om du ser något du känner att du vill föreviga här och nu, är det rätt Kelvin för dig eftersom motivet fångat dig. Kelvinskalan mäter färgtemperaturen från varmt till kallt ljus. Ett stearinljus har till exempel 1500 Kelvin, solens upp-och nedgång kallas gyllene timmen och har 2000 Kelvin. Blå timmen, efter solnedgången har 9000 Kelvin.