Försörja sig med hjälp av kameran

Att kunna försörja sig som fotografi är en dröm som många har. Det är något särskilt med att få fotografera, vara kreativ och leta efter nya motiv och platser att använda. Om du vill försörja dig med hjälp av din kamera finns det flera vägar att gå.

[IMAGE=fGU4XEdReyoq.jpg]

Fotograf – en företagare

De flesta fotografer har eget företag. Om du vill ha fast anställning och garanterad lön i slutet av månaden, kan det vara svårt att vara fotograf. Det finns ett och annat ställe som anställer en fotograf på heltid, men det är ovanligt. För att lyckas som fotograf måste du våga ta risker, vara kreativ och ha ett eget driv, och samtidigt vara lyhörd för dina kunder. Det är sällan som vi kan få inkomst på att ta kort på våra favoritmotiv bara, utan inkomsten beror på kundens behov. Om du är fotograf eller har något annat slags företag är det också viktigt att finnas på nätet och att din IT-struktur fungerar. Det kommer också generera mer kunder om alla hemsidor och program fungerar som de ska och är integrerade på rätt sätt. För att garanterat få en god IT-harmoni på ditt företag, kan du ta hjälp av https://nordlo.com/ som hjälper dig med hållbara och innovativa IT-lösningar. Om du ännu inte har ett företag, kan du enkelt ansöka om f-skattsedel hos Skatteverket – då kan du börja ta betalt för dina bilder.

Ateljé

Det finns fortfarande fotoateljéer, då folk fortfarande vill ta fina kort vid bröllop och på familjen, men det kan vara svårt att klara sig ekonomiskt på att bara driva en fotoateljé, i alla fall på mindre orter. Ett tips är att försöka bredda dig och också ta kort för pass och körkort, men också porträttbilder för jobb. En bra porträttbild ger ett mer seriöst intryck. Det är också många modeller och skådespelare som behöver porträttbilder till sina portfolios. Du kan också satsa på djurkort, då många ser sina hundar och katter som familjemedlemmar. För att lyckas med en ateljé måste du vara kreativ, både som fotograf och som företagare.

Sälja på nätet

Idag är det många fotografer som lever på att sälja bilder till bildbanker på nätet. Både media, företag och privatpersoner köper sina bilder från bildbanker. Som fotograf tar du kort som kunderna kan använda, lägger upp dem på bildbanken och får sedan betalt när en kund vill få använda bilden. Du får inte så mycket betalt per bild, men samma bild kan säljas om och om igen. Om du har tagit ett snyggt kort på Paris i solnedgången, kan den bilden sedan bli nedladdad 10 000 gånger – och du får betalt varje gång. För att kunna försörja dig på bildbanksbilder, måste du skapa en mycket stor portfolio, med över 10 000 bilder.